ROMA - un muzeu în aer liber Partea I - Vatican - cea mai mică țară din lume
- Bianca Mîndru
- Oct 22, 2023
- 5 min read

Anul acesta am reușit să vizitez un oraș la care visam de mult timp - Roma. Italia este destinația mea preferată de vacanță pentru că îmbină perfect ambianța plăcută a oamenilor relaxați care par să fi descoperit rețeta ideală de a se bucura de fiecare moment (acel dolce far niente), artă culinară, galerii de artă și muzee, peisaje incredibile și multă istorie. Fie ca mă rătăcesc printre vii și orașe micuțe din zona Toscanei sau orașe pe malul apei din zona lacului Garda, că explorez canalele Veneției, mă plimb pe coasta Siciliei sau schiez la 2000 de metrii în Livigno, mă întorc mereu cu plăcere în Italia. Roma este un oraș minunat, un muzeu în aer liber încărcat de istorie și artă. Deși, de regulă, vremea este minunată la Roma, eu am reușit sa aterizez pe o vreme mohorâtă și ploioasă. În drumul de la aeroport spre hotel am trecut pe lângă zidul ce desparte orașul nou de vechea cetate. Abia așteptam să descopăr la pas toate străduțele, impozantele statui și fântâni arteziene ale lui Bernini, să savurez un espresso admirând stilul arhitectural al clădirilor, să mă bucur de o porție delicioasă de paste sau pizza, și nu în ultimul rând de un “gelato”, în ciuda vremii neprietenoase.
Mi-am început aventura cu o scurtă incursiune în zona centrală unde m-au uimit coloanele cu simboluri egiptene (obelisk-uri), dovada unor timpuri demult apuse, urmată de o experiență minunată și anume participarea la finala masculină a turneului de tenis de la Roma (Internazionali BNL d¨Italia). Fiind prima dată la un astfel de eveniment, am fost încântată de agitația din complexul Foro Italico, am admirat multitudinea de statui (atipice pentru un complex sportiv), plimbându-mă de la un teren de tenis la altul. M-am relaxat pe iarba unde toata lumea servea un panini sau o felie de pizza, în așteptarea meciurilor de tenis, concluzionând că orice mănânc în Italia e un deliciu. Atmosfera incredibilă și frumusețea meciurilor a fost întreruptă de două reprize de ploaie torențială, aspect ce a determinat un schimb rapid al ținutei întrucât umbrela s-a dovedit a fi total ineficientă. Cu toate întreruperile, am asistat la o finală de înaltă calitate, cu schimburi spectaculoase și un câștigător ce a dovedit că uneori psihicul e factorul decisiv în fața unui public nu tocmai prietenos.
Și cum o vizită la Roma trebuie să înceapă cu cel mai mic stat din lume, am profitat de existența unui tur ghidat cu mic dejun, în grădinile Vaticanului, pentru o experiență inedită, pe care o recomand. Turul este organizat la prima oră, înaintea accesului liber, ceea ce permite descoperirea muzeelor fără disconfortul aglomerației, fie că interesul tău este religia, arta, istoria sau arhitectura.
Vaticanul ascunde, în spatele pereților săi grandiosi, o întreagă istorie și nenumărate secrete (ascunse probabil în biblioteca impozantă, care, din păcate, nu poate fi vizitată). Statul este organizat ca o monarhie ecleziastică electorală, condus de Papa, fiind totodată și singura țară din lume în care se mai vorbește limba latină. În această țară locuiesc în jur de 800 de persoane, majoritatea fiind conducătorii Biserici Catolice. Garda Elvețiană Pontificală este un corp militar aflat în serviciul Papei din secolul XXI, având drept scop protejarea Vaticanului.
Palatul Apostolic, Muzeul Vaticanului, Bazilica Sfantului Petru și Piața Sfantului Petru sunt principalele sale atracții. Muzeul Vaticanului conține cea mai mare colecție de sculpturi antice din lume, cu peste 70.000 de piese de artă, aparținând unor culturi distincte și din diferite perioade ale istoriei.

Acesta este alcătuit din mai multe muzee mici (Muzeul Egiptean Gregorian, Muzeul Etrusc Gregorian, Muzeul Pio Clementino etc) fiecare dedicate unei perioade istorice specifică, în care se regăsesc statui păgâne, simbolizând zeități grecești, egiptene, diverse artefacte antice pană la expoziții de artă contemporană.

Primul muzeu este cel dedicat sculpturilor împăraților romani, eroilor din mitologia romană și greacă precum și zeităților Greciei Antice. Urmează alte încăperi în care se regăsesc statui din Grecia și Roma Antică dar și din Egiptul Antic, avand un “muzeu” întreg dedicat statuilor și altor obiecte (precum cărți) din acea perioadă. Exista și o încăpere dedicată statuilor evreiești din secolul XVII.


Două galerii foarte importante din acest muzeu sunt Galeria Tapițeriilor și Galeria Hărților. Galeria Tapițeriilor conține, pe partea stângă, tapițerii ce prezintă viata lui Iisus și pe partea dreaptă unele ce prezintă viața lui Papa Urban al VIII-lea.
Galeria Hârților include hărți din diferite regiuni ale Italiei, din secolul XVI, precum și o hartă a întregii țări. După trecerea prin toate aceste perioade istorice și, parcă prin timp, ajungi în Palatul Apostolic
Palatul Apostolic se află lângă Piața Sfântul Petru, fiind unit cu Muzeul și este cunoscut drept locul în care locuiește Papa, mai exact în Apartamentele Papale. Aici se afla și Camerele lui Raffaello, fiecare având mai multe fresce, cea mai faimoasa fiind “Scoala Ateniana”.

Aceasta prezentă figuri importante din Grecia Antică, precum: Platon, Aristotel, Socrate și Euclide. O altă frescă impresionantă este Bătălia Podului Malvius din Sala lui Constantin. Aici se găsesc și Arhivele Vaticanului, care nu sunt deschise publicului pentru vizitare. Valoarea manuscriselor deținute face ca Biblioteca Vaticanului să fie cea mai bogată din lume, având peste 80.000 de manuscrise, 25.000 cărți scrise de mână din perioada medievală precum și 7000 cărți (datate înainte de 1500). Tot în Palatul Apostolic se află celebra Capela Sixtina a lui Michelangelo. Pe tavanul acesteia se află 9 picturi, semnificând 9 scene diferite din “Genesis” a Vechiului Testament. Pe peretele altarului se afla fresca “Judecata de Apoi”. Pe pereții laterali sunt fresce ce prezintă diferite scene din Noul Testament ale lui Raffaello Sanzio.

Ieșirea din Capela Sixtină spre Basilica Sfântul Petru se poate face prin așa numitele “Scări Regale”, zonă ce poate fi accesată doar dacă ești însoțit de un ghid.
Bazilica Sfântul Petru este cea mai mare biserica din lume. Aceasta poartă numele Sfântului Petru, unul dintre primii discipoli ai lui Iisus. Se spune că, deasupra mormântului Sfântului Petru a fost construită Biserica, la ordinele lui Constantin Cel Mare.
De asemenea, este presupus că Altarul Bisericii este conectat de acest mormant prin intermediul catacombelor Romei.


Întreg teritoriul Vaticanului este înscris în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Este una dintre locațiile sacre ale creștinătății și o dovadă vie a unei istorii remarcabile. O vizită la Vatican reprezintă o călătorie spirituală și o experiență culturală unică ce reunește o colecție impresionantă de opere de artă, inclusiv capodoperele unor artiști ca Michelangelo, Bernini și Raffaello. Părăsind Basilica Sfântul Petru ajungi în Piața Sfântul Petru, cu o lungime de 372 metri, înconjurată de coloane semicirculare și 140 de statui cu sfinți. În centru este un Obelisk egiptean de 25,5 metri. În zona centrală se remarcă fațada Basilicii și balconul de unde transmite Papa binecuvântarea, cu ocazia Paștelui sau alte ocazii. Tot în această piața se adună pelerinii în așteptarea celebrului fum alb, ce atestă alegerea unui nou Papă.

Pășind din Piața Sfântului Petru înapoi în capitala Italiei, las în urmă atmosfera sobră a Vaticanului, îndreptându-mă către Piața Navona, unde…..
Va urma
Comentarios