Praga - secretele și legendele sale
- Alexandru Nistor
- Jun 5, 2024
- 3 min read

Sunt multe orașe în lume care sunt considerate bijuterii arhitecturale, centre culturale binecunoscute, locuri de relaxare sau “cele mai cele” stațiuni pentru sporturi de iarna. Printre ele,însă ,un loc aparte în inima mea, ocupă orașul Praga.
Aparent micuț, dar plin de viața, vesel, colorat, încărcat de istorie, debordând de legende, invitând la delicii culinare și culturale.
Să pornim la un drum imaginar chiar din centru!
Muzeul național este străjerul bulevardului comercial- Vaclavske Namesti- care duce spre centrul vechi. De acolo, faci primul pas în istorie ajungand in Piața Veche!

Aici se afla și ceasul astronomic, emblema orașului, care strânge în fiecare ora zeci de turiști dornici să vadă mișcarea statuetelor care încep să se rotească la fiecare oră exactă. Se spune că ceasornicarul care l a creat, după ce l-a pus în functiune, a prezis că ceasul nu se va opri niciodată decât dacă orașul se va confrunta cu momente de restriște, apoi a plătit cu vederea spune legenda pentru ca i s-au scos ochii ca să nu mai poată crea o minunăție similară în alt oraș. Profeția s a îndeplinit până acum: ceasul s-a oprit o singura data în anul 2011, atunci când inundații puternice au pus stăpânire pe Praga. Din fericire a putut fi reparat!
Continuam drumul prin orașul vechi, trecem pe lângă casa lui Kafka și de îndreptăm spre Podul cu Sfinți, podul construit la cererea domnitorului Karel al IV-lea - unul dintre cei mai indragiti conducatori ai Cehiei - pentru a lega castelul de oraș, trecând peste Vltava. Podul face parte din “drumul regal”, este strajuit de statui adaugate în anii 1800. Podul cu sfinți are poezia lui- pavat cu pietre mari, strajuit de statui de piatra și oferind o priveliște minunată asupra Vltavei și a vapoarelor care circulă zilnic pentru turiști.
Legenda spune ca, la construcția lui a contribuit tot poporul. Karel al IV-lea a rugat oamenii să trimită ouă pentru a folosi albusul de ou la lipirea pietrelor și, astfel, la consolidarea podului. S-au trimis mii și mii de ouă, cărți întregi cu ouă crude. Mai puțin o căruță care a sosit dintr-un sat din țara și care a transportat ouăle… fierte (în dorința de a ajunge în siguranța la castel, fără să se spargă). Se pare că legenda are un sâmbure de adevăr pentru că în anii 2000, când podul a fost renovat, stratul inferior a trebuit să fie dinamitat pentru a putea fi dat jos. Albusul de ou crud a fost deci o soluție perfectă în domeniul construcțiilor din timpul acela.
Pe bordura podului, un ochi atent, poate descoperi o cruce aurie mică. O altă legendă spune că de aici a fost aruncat Jan Nepomuk, preotul palatului și confidentul reginei pentru că nu a vrut să dezvăluie regelui secretul spovedaniei reginii. A fost lăsat să cadă în apele Vltavei închis într-o cușcă de fier. După ani, s-a descoperit că limba lui Jan Nepomuk nu a putrezit și a fost sanctificat. Dacă atingi crucea și-ți spui o dorință, se spune că sfântul o aude și ajută.
Lăsând în urmă podul, mergem spre Mala Strana, trecem pe lângă biserica Svaty Mikulas, decorată în culori deschise și luminoasă are specificitatea că nu știi unde se termină sculptură și unde începe pictură. Strada Nerudova, unde se află și Ambro, urcă apoi spre castel- castelul vechi care păstrează sală tronului lui.
Karel al iv-lea, dar și aripa nouă, care este spațiul președintelui actual al Cehiei.

În mijlocul cladirilor, se afla catedrala Sf Vit, o minune gotică care trebuie vizitata si Strada de aur - zlata ulice- straduta unde lucrau bijuterii și aurarii palatului.

La plecarea de la castel te așteaptă străduțe mici cu case frumos întreținute, cu restaurante tradiționale și miros de cârnați, vin fiert sau tort cu miere (medovik), sau de ciocolata.
Praga mai este și orașul florilor, grădină de trandafiri de pe dealul Petrin este o explozie de culoare în lunile de vară.
Și… este și locul unde am făcut primul pas pentru ca… Praga, pt mine, este și… puțin acasă. Acolo m-am născut și am trăit 5 ani din viata. Iubesc orașul acesta și de aceea sper că v-am trezit curiozitatea și că veți vrea, cândva, să vizitați orașul de aur așa cum este supranumit din cauza turlelor aurite care lucesc în soare, privite de pe esplanada castelului,
Vă aștept!:-)
Comments