La pas prin fostele capitale ale marilor imperii europene-Budapesta și Viena
- Bianca Mîndru
- May 27, 2023
- 5 min read
Updated: Jun 21, 2023
’’Climate change is sometimes misunderstood as being about changes in the weather. In reality, it is about changes in our very way of life.” - Paul Polman
În săptămâna verde, clubul nostru a decis să organizeze prima excursie și cu această ocazie ne-am propus să avem o experiență inedită de conștientizare a efectelor schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme cauzate de acestea, cum ar fi ploile abundente, vânturile puternice, furtunile violente, valurile extreme de căldură, incendiile, inundațiile, cu impact asupra monumentelor și clădirilor istorice, făcând dificil procesul de protejare și conservare.
Activitățile de prevenire a poluării au un rol semnificativ în ceea ce privește protecția mediului, dar vizualizarea consecințelor acțiunilor de degradare a mediul înconjurător are un impact mult mai puternic. Astfel, am decis să ne uităm dintr-un alt unghi la efectele climatice asupra Terrei, analizând ce influență au avut asupra monumentelor istorice.
Monmentele istorice ne ajuta un nu numai să cunoaștem trecutul, acțiunile pozitive sau negative ce au avut loc de-a lungul istoriei, ci și să realizăm impactul acelor evenimente asupra prezentului. Acestea sunt de mare importanță
culturală, istorică și chiar artistică.
Prin urmare, monumentele trebuie conservate și păstrate într-o condiție optimă. Chiar dacă statul încearcă să le protejeze de activitățile curente ale omului (demolare, vandalizare etc.), acestea sunt afectate și de schimbările climatice, un proces care pare a fi ireversibil. O parte din echipa noastră a vizitat două foste capitale imperiale europene cu o istorie bogată, Budapesta și Viena, pentru a observa aceste efecte și impactul pe care îl au asupra
anumitor monumente.

În prima zi, după mai bine de 14 ore de călătorit cu autocarul, vedem pentru prima oară, luminile ce conturau vestita capitală a Ungariei, Budapesta.

Dunărea împarte Budapesta în două părți: Buda și Pesta. Buda, în care am stat noi, este considerată partea veche a orașului în care se situează monumente precum celebra Citadelă din Budapesta, despre care o să povestesc mai multe pe parcursul acestui articol. Pesta, pe de altă parte, reprezintă partea modernă a orașului, în care se regăsesc monumente precum Piața Eroilor, ce include Monumentul Mileniului, Clădirea Parlamentului, Bazilica Sfântul Ștefan și galerii de artă. Am avut plăcerea să descoperim ambele părți ale orașului, să admirăm nu doar monumentele menționate anterior, ci și renumitele poduri ale Budapestei, arhitectura clădirilor, gastronomia locală și chiar un tropicarium.
În a doua zi a început, cu adevărat, explorarea acestei capitale europene. De dimineață am pornit spre Piața Eroilor. Odată ajunși la aceasta, am făcut câteva poze și am aflat diverse lucruri despre Galeria de Artă de lângă această piață.

Ulterior, ne-am oprit la Citadela din Budapesta. Aici am văzut mai multe clădiri: Castelul Buda, Bastionul Pescarilor și Biserica lui Matei Corvin. Biserica lui Matei Corvin este o biserică construită în stil gotic, dar și cu câteva elemente romanice și baroce, clădire ce a trecut prin multe schimbări arhitecturale. Denumirea sa provine de la Regele Matei Corvin, care a adăugat turnul impunător al acestei biserici. Lângă, se află statuia lui Ștefan I, primul rege al Ungariei, construită din bronz.
Bastionul Pescarilor este o construcție medievală, situată în fața Bisericii lui Matei Corvin, în stil neoromanic și neogotic. Aceasta a fost construită pentru a serba 1000 de ani de la fondarea Ungariei, iar cele șapte turnuri reprezintă cei șapte conducători ai triburilor maghiare ce s-au așezat în zona Ungariei de azi. După ce am admirat aceste construcții care ne-au fascinat prin arhitectura lor, am mers spre Castelul Buda. Am ajuns acolo fix înainte să înceapă schimbul gărzilor, așa ca am avut parte de acel scurt ’’spectacol” care ne duce cu gândul la vremea regalității maghiare. De asemenea, arhitectura acestuia ne transportă în epoca medievală. În clădirea Castelului se găsesc Muzeul Național de Istorie, Galeria

Națională de Artă și Biblioteca Națională. Guvernul a adoptat măsuri de combatere a diverselor fenomene cauzate de schimbările climatice, cum ar fi poluarea aerului, creșterea nivelului Dunării, pe malul căreia este situat castelul, ce au condus la deteriorarea în timp a calcarului. Din păcate, noi nu am apucat să vizităm interiorul Castelului. Sperăm să îl vizităm într-una din viitoarele excursii. Ne-am mai plimbat prin fortăreață, admirând clădiri și mâncând înghețată, până când am plecat spre Tropicariumul din Budapesta. Acolo am văzut o varietate de pești și reptile.
Revenind la monumente, printre ultimele vizitate în Budapesta a fost Bazilica Sfântul Ștefan. Aceasta este cea mai mare biserică din Budapesta, fiind construită în stil neoclasic. Cele două turnuri impunătoare și cupola centrală atrag atenția asupra acesteia. Pe fațadă este scris ,,Ego sum via veritas et vita’’, ce se traduce în ,,Eu sunt Calea, Adevărul și Viața’’. Acestea sunt cuvintele lui Iisus Hristos și se pot citi chiar și de la distanță, fiind scrise cu litere aurii. Monumentul a fost construit din marmură, iar acum se poate observa efectul ploilor asupra acestuia, întrucât marmura s-a înnegrit.
Ziua s-a încheiat cu o croazieră pe Dunăre. Am putut astfel admira Parlamentul, întrucât era pus în valoare de iluminatul arhitectural, fiind cea mai strălucitoare și impunătoare clădire din Budapesta, odată cu lăsarea nopții.


A doua zi am părăsit Budapesta pentru altă capitală imperială și anume Viena.

La doar aproximativ 3 ore distanță de Budapesta, se află un loc cu o istorie bogată din care,, am apucat să admirăm doar o mica parte. Când am ajuns în Viena, am făcut un mic tur de oraș cu autocarul. Am văzut multe dintre celebrele clădiri ale Vienei: Opera, Palatul Hofburg, Primăria, Clădirea Parlamentului și Domul Sfântul Ștefan.
Am mers, ulterior, pe jos spre Domul Sfântului Ștefan, o catedrală construită în stil gotic și romanic. Aceasta a fost construită din calcar, însă în timp a căpătat culoarea neagră ca urmare a poluării aerului. Recent, au avut loc acțiuni de reabilitare și curățare a fațadelor, astfel încât anumite părți au recăpătat culoarea alba. Văzând diferențele, putem observa efectul fenomenelor climatice asupra acestei embleme a capitalei austriece.

Am văzut și Columna Ciumei, care este situată în apropierea Domului. A fost construită la dorința Împăratului Leopold I pentru a comemora terminarea celei mai mari epidemii de ciumă ce devastase Viena.

Am vizitat Palatul Hofburg, unde am admirat Apartamentele Împărătesei Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sissi. Acolo am aflat despre viața și moartea sa tragică, am văzut o colecție de rochii, bijuteriile sale precum și încăperile imperiale din palat. În acestea se putea observa atât opulența cât și rafinitatea familiei imperiale, aprecierea acestora față de artă, detaliile unice ale tapetului, care s-a păstrat pentru mai bine de câteva secole.

Cand intrai în aceste apartamente, puteai să îți imaginezi perioada imperială a Austriei, cum ar fi fost să
servești cina cu familia imperială sau să ai discuții politice cu Împăratul în camera de consiliu. A fost un sentiment inedit, ce m-a determinat să apreciez mai mult perioada imperială și să îmi doresc să aflu mai multe despre acea perioadă. Am încheiat vizita la Viena cu o plimbare în piața din fața Primăriei și o degustare a produselor specifice, Kaisersmacht și Kaiser Spezial..

Chiar daca excursia a fost una scurtă, am descoperit locuri minunate din două foste capitale imperiale, care ne-au impresionat prin farmecul lor. Chiar dacă monumentele istorice și clădirile cu valoare istorică își pastreaza o parte din frumusețea lor, acestea tot sunt afectate de acțiunile noastre și este important să învățăm să apreciem și să conservăm trecutul nostru, pentru a nu repeta anumite greșeli în viitor și pentru a avea un prezent mai bun.
Deși acțiunile omenirii nu mai pot fi schimbate, putem încerca să ne schimbăm comportamentul nostru de acum și să protejăm mediul în care trăim precum și valorile istorice și culturale.
Kommentare